PRZEPIS: Składniki na paluchy drożdżowe: • 300g ciepłej wody • 22g pokruszonych drożdży • 500g mąki typ 500 • 1 czubata łyżeczka cukru • 60 g oliwy z oliwek • 2 łyżeczki soli Składniki na dip: 50-60 ml śmietanki 30% 100g startego żółtego sera cheddar 60g topionego serka śmietankowego Szczypta pieprzu Szczypta soli Przygotowanie paluchów drożdżowych: 1. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce albo za pomocą miksera (3-5 minut). Ciasto ma być elastyczne, puszyste i delikatnie przylepiać się do rąk. 2. Ciasto formujemy w podłużny wałek i delikatnie smarujemy jeszcze odrobiną oliwy. 3. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 90 minut czystą ścierką. 4. Po upływie czasu ciasto dzielimy na 3 kawałki. Każdy kawałek przekładamy na poruszony mąką Gotuje: Beata Kustra https://www.instagram.com/thekustrefoodie/