Tłuste potrawy
Częsta obecność smażonych, ciężkostrawnych potraw w naszej diecie to prawdziwy koszmar dla trzustki. Nadwyrężanie tego organu może nawet skończyć się zapaleniem! Częściej sięgajmy po chude mięsa i stosujmy różne metody obróbki cieplnej – w końcu zamiast smażenia, możemy ugotować je na parze lub upiec w folii. Ograniczajmy również wizyty w budkach z fast foodem.
Alkohol
Przyczyną złego stanu trzustki może być brak umiaru w spożywaniu alkoholu. Ta substancja niszczy w trzustce komórki, które produkują enzymy trawienne. W efekcie mogą występować problemy całego układu pokarmowego. Jak ze wszystkim, z alkoholem przede wszystkim należy zachować umiar.
Papierosy
O negatywnych skutkach palenia można długo się rozpisywać. Dym tytoniowy to prawdziwy szkodnik – i nie chodzi tutaj wyłącznie o trzustkę. Badania jednoznacznie dowodzą, że znaczna większość osób, która zachorowała na zapalenie trzustki, paliła papierosy. U palaczy najbardziej cierpią jednak płuca.
Słodycze
Nadmiar cukru wyrządza szkodę całemu organizmowi, jednak to trzustka, która odpowiada za regulowanie poziomu cukru we krwi, cierpi najbardziej. Kluczowe jest kontrolowanie, jak dużo cukru spożywamy każdego dnia. Wziąć pod uwagę należy nie tylko ten widoczny cukier, którym słodzimy kawę czy herbatę. Również ten zawarty w produktach – informacje o jego ilości znajdziemy na etykiecie.
Pamiętaj! Jeśli tylko czujesz, że z twoją trzustką może dziać się coś złego, skontaktuj się z lekarzem!
Autor: Hubert Drabik