Jak podaje GIS, bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Bakteria może powodować chorobę zakaźną - listeriozę:
"Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie".
Producentem kiełbasy są Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.
Zakażona partia wędlin jest oznaczona nr: 04128, termin przydatności do spożycia: 15.07.2018 r.
Producent zdecydował o natychmiastowym wycofaniu wadliwej partii ze sprzedaży. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie producenta.
Autor: Katarzyna Solecka