Idealnie brownie robię sama w domu. Takiego nie ma nawet w cukierni

Brownie to jedno z najpyszniejszych ciast. Zakalcowaty, mocno czekoladowy deser jest bardzo łatwy do przygotowania w domu. Jak go zrobić? Przepis zdradziła Ewa Wachowicz.

fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Przepis na brownie według Ewy Wachowicz

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • orzechy włoskie
  • lody waniliowe

Brownie. Przepis Ewy Wachowicz

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i czekamy, aż przestygnie. Jajka ubijamy, dodajemy cukier i mąkę. Do ubitej masy jajecznej przelewamy ostudzoną czekoladę, miksujemy, a potem dodajemy lekko posiekane orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od tego, jak bardzo „zakalcowate” ciasto chcemy uzyskać – zdecydowanie lepsze jest to bardziej mokre i ciężkie. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem, podajemy z lodami waniliowymi.

Oceń ten artykuł 0 0