Brownie to pyszne, mocno czekoladowe ciasto. Jego wykonanie jest błyskawiczne i proste. Co ciekawe, brownie jest specyficznym typem zakalca. Wypiek jest zbity i gliniasty, ale jednocześnie puszysty i rozpływający się w ustach. Brownie powinno znaleźć się na liście ulubionych przysmaków wielbicieli czekolady. Jak je zrobić? Przepisem na idealne brownie podzieliła się Ewa Wachowicz.
fot. Shutterstock
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 100 g mąki
- orzechy włoskie
- lody waniliowe
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i czekamy, aż przestygnie. Jajka ubijamy, dodajemy cukier i mąkę. Do ubitej masy jajecznej przelewamy ostudzoną czekoladę, miksujemy, a potem dodajemy lekko posiekane orzechy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Czas pieczenia zależy od tego, jak bardzo „zakalcowate” ciasto chcemy uzyskać – zdecydowanie lepsze jest to bardziej mokre i ciężkie. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem, podajemy z lodami waniliowymi.