hity na MAXXa
hity na MAXXa

Obłędny mus truskawkowy z kremem mascarpone. Przepis Ewy Wachowicz

Kto nie lubi truskawek? Teraz można się nimi zajadać do woli. Jak przyrządzić z nich przepyszny deser w pucharkach? Przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz.

fot. Shutterstock/zdjęcie ilustracyjne
fot. Shutterstock/zdjęcie ilustracyjne

Przepis na mus truskawkowy z kremem mascarpone. Przepis Ewy Wachowicz

Mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek
  • listki mięty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • płatki migdałów i bratki do dekoracji

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • skórka i sok z cytryny (2-3 łyżki)
  • cukier puder do smaku

Deser z truskawkami i mascarpone. Przepis Ewy Wachowicz

Szypułki truskawek odrywamy, a owoce myjemy. Truskawki przekładamy do blendera, dodajemy cukier puder, miętę. Blendujemy na gładki mus. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Przelewamy do pucharków. Na gotowy krem delikatnie wykładamy mus truskawkowy. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!

Oceń ten artykuł 0 0