hity na MAXXa
hity na MAXXa

Przepis na obłędne pączki ze słonecznej Hiszpanii. Musisz ich spróbować!

Churrosy to obłędnie pyszne smakołyki prosto ze słonecznej Hiszpanii. Ich smak znacznie różni się od tradycyjnych pączków. Musisz ich spróbować!

Churros - hiszpański smakołyk

Tłusty czwartek już niedługo! To wielkie święto łasuchów - w ten dzień zajadamy się pączkami i faworkami. Wszyscy miłośnicy słodkości koniecznie powinni spróbować też churrosów – kultowych pączków z Hiszpanii. Są obłędnie pyszne i znacznie różnią się od tych, które jemy na co dzień. Wyróżnia je nie tylko inny kształt, ale także smak i sposób ich przygotowania. Churrosy są robione z ciasta parzonego, a ich dodatkiem jest przepyszny sos czekoladowy. Jak je zrobić? Poznajcie przepis na churrosy Ewy Wachowicz!

fot. Shutterstock

Przepis na churrosy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder z cynamonem do posypania

Sos czekoladowy:

  • 200 ml - śmietanki 18%
  • 100 g - czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Masło przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, słodzimy. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Dodajemy mąkę, solimy i mieszamy do momentu aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy na około pół godziny do przestudzenia.

Kiedy ciasto przestygnie, wbijamy po jednym jajku. Miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy do rozgrzanego tłuszczu. Staramy się, aby każdy churros miał około 10 centymetrów – ciasto możemy odcinać nożyczkami.

Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.

Czekoladę łamiemy na kawałki do rondelka. Dolewamy śmietankę, podgrzewamy i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Churrosy podajemy z sosem czekoladowym.

Pyszny, puszysty omlet na słodko. Sprawdź przepis Ani Starmach
Czy próbowałeś już kiedyś zrobić sobie omlet na słodko z konfiturą? Jest nie tylko przepyszny i puszysty, ale też bardzo łatwy w wykonaniu. Sprawdź niezwodny przepis Ani Starmach.

 

Oceń ten artykuł 0 0