Imbir - właściwości
- wzmacnia odporność
- wspomaga procesy trawienne, zapobiega mdłościom
- redukuje bóle stawów i łagodzi stany zapalne
- obniża stężenie cholesterolu we krwi
- wspiera układ krążenia
- łagodzi bóle żołądkowe i zębów
- łagodzi bóle menstruacyjne i migreny
- pomaga w walce z infekcjami
- dezynfekuje jamę ustną
Imbir - domowy lek na wiele dolegliwości
Imbir należy do grona domowych specyfików na wiele dolegliwości. Pomaga na stany zapalne, różnego rodzaju ból, wspomaga trawienie, odchudzanie i układ odpornościowy. Lista jego leczniczych właściwości jest długa. Co sprawia, że to niepozorne kłącze jest tak silną bronią w walce o ochronę naszego zdrowia i ma tak wszechstronne działanie? Ważny jest jego skład - zawiera olejki eteryczne, białka, wapń, błonnik, żelazo oraz magnez. Warto też zaznaczyć, że imbir jest równiez uważany za afrodyzjak.
Można go spożywać jako dodatek do herbaty, w postaci naparów czy past. Świeży, suszony czy mielony. Warto pamiętać, że również w przypadku imbiru - umiar jest wskazany. Stosujmy tę wyjątkową roślinę z rozsądkiem. Pamiętajmy również o tym, że nie dla wszystkich jest wskazany. Mowa tutaj m.in. o kobietach w ciąży, dzieciach i osobach borykających się z problemem krzepnięcia krwi - roślina rozrzedza krew i ma działanie przeciwzakrzepowe.
Imbir - 3 proste przepisy
Napar z imbiru
- 4 łyżeczki utartego imbiru,
- 5 łyżeczek miodu,
- sok z połowy cytryny,
- szklanka ciepłej wody.
Wszystkie składniki zalewamy szklanką ciepłej wody, mieszamy i przykrywamy na 5 minut. Gotowy specyfik wypijamy przed wystygnięciem. Z pewnością pomoże w walce z przeziębieniem, a regularnie stosowany wzmocni odporność.
Syrop z imbiru i czosnku
- 3 cm korzenia imbiru,
- sok z 1 cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- szklanka wody.
Imbir i czosnek obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy sok z cytryny i całość zalewamy wodą. Gotową mieszankę odstawiamy na 5 minut, a następnie wypijamy.
Pasta z imbiru na ból głowy
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- odrobina wody
Składniki wymieszaj ze sobą tak, by miały konsystencję gęstej pasty. Następnie gotową miksturę wmasuj delikatnie w czoło.