Zamrożone warzywa, w tym kukurydza, mogły się przyczynić do wybuchu epidemii w pięciu europejskich krajach – Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii. Wywołać je miały znajdujące się w mrożonkach bakterie Listeria monocytogenes. Do 15 czerwca 2018 roku odnotowano już 47 zatruć i 9 zgonów wywołanych działaniem bakterii. Jak się okazuje, zakażone warzywa podchodziły z jednego zakładu produkcyjnego, który mieści się na Węgrzech. Zostały one wyprodukowane w latach 2016-2018. Jak informuje Europejska Agencja Standardów Żywności, niebezpieczne dla zdrowia opakowania warzyw zostały już wycofane ze sprzedaży pod nakazem węgierskiego urzędu odpowiedzialnego za bezpieczeństwo związane z żywnością. Pod lupą znajdą się też inne zakłady należące do tej firmy.
Niebezpieczna bakteria w Polsce
W Polsce pojawiło się już ryzyko wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegał już bowiem, że bakterią zarażone były określone partie parówek i kiełbasy śląskiej. Jednak do tej pory nie odnotowano przypadków zarażenia się bakterią. Na stronie GIS-u można się dowiedzieć o chorobie, jaką wywołują Listeria monocytogenes.
"Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt" – wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny. Inspektor przypomina też o konieczności ugotowania mrożonych warzyw przed ich spożyciem.
Autor: Natalia Piotrowska