Prosty przepis na obiad z dyni
Co zrobić z dyni na obiad? W kalendarzu jesień, co oznacza, że to właśnie ten przysmak króluje na naszych stołach. Warto sięgnąć po dynię, ponieważ niesie ona ze sobą szereg właściwości. Dlaczego warto ją jeść?
Dynia to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w błonnik, witaminy i minerały. Zawiera przede wszystkim: witaminę A, witaminę C, potas i wiele innych. Dodatkowo z jej nasion – popularnych „pestek” – wytwarza się olej, który m.in. pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Na targach i w sklepach znaleźć można różne rodzaje dyń. Różnią się między sobą kształtem, wielkością, kolorem i smakiem. Najpopularniejsze to m.in.: hokkaido, olbrzymia, piżmowa czy muscat.
Co ciekawe, dynie często służą również jako… element dekoracyjny! Najczęściej sięga się po nie w okresie Halloween. Wówczas rzeźbi się w nich charakterystyczne otwory, tworząc oryginalne lampiony.
Jak widać, dynia „króluje” w domach pod różną postacią. Chętnie eksperymentują z nią także osoby znane w kulinarnym świecie. Swego czasu Anna Starmach – autorka książek kulinarnych, a także była jurorka programów: „MasterChef” i „MasterChef Junior” – podzieliła się swoim przepisem. Jaki jest jej sposób na przygotowanie dyni?
Zupa dyniowa z pulpecikami – przepis Anny Starmach
Anna Starmach na swojej stronie opublikowała przepis na zupę dyniową. Składniki potrzebne do wykonania tego dania to:
- 1 mała dynia hokkaido (ok. 500-700 g),
- 400 ml mleka kokosowego,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 4 pomidory,
- 400 g piersi z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- 1 łyżka podprażonych orzechów włoskich,
- 1 łyżka podprażonych pestek dyni,
- 1 łyżeczka tartego imbiru,
- słodka papryka, ostra papryka, kurkuma,
- świeża kolendra lub pietruszka.
Zupa dyniowa – jak przygotować? Przepis krok po kroku
- Dynię należy pokroić w grubą kostkę, a następnie umieścić na blasze do pieczenia. Dodać pokrojone w połówki pomidory i 2 ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz. Włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 25 minut.
- Podgrzać mleczko kokosowe. Dodać podpieczoną dynię, pomidory i bulion. Zagotować i zmiksować na gładki krem.
- Kolejnym krokiem jest dwukrotne zmielenie mięsa w specjalnej maszynce. Można również użyć do tego blendera, jednak wówczas konieczne jest podzielenie składnika na mniejsze części.
- Tak przygotowane mięso trzeba wymieszać z przyprawami, posiekanymi orzechami i pestkami dyni, tartym imbirem oraz z podsmażoną na oliwie posiekaną szalotką. Całość doprawić solą i pierzem. Z masy ulepić pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- Do gotującej się zupy wrzucać pojedynczo pulpeciki. Gotować około 15 minut.
- Danie można podawać z pietruszką lub kolendrą.
Smacznego!
Autor: Sabina Obajtek