fot.Shutterstock
Żurek w chlebie
Składniki
Wywar
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 cebula
1 por
1.5 l wody
0.5 selera
Dodatkowo
4 białe kiełbasy
4 suszone grzyby
5 ziemniaków
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka majeranku
4 małe okrągłe chleby
sól, pieprz
2 szklanki zakwasu (zależy od jego mocy i indywidualnych preferencji)
Sposób przygotowania
Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem.
Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem.
Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku.
Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.