hity na MAXXa
hity na MAXXa

Pyszna sałatka z fasolki szparagowej od Ani Starmach. Sprawdź przepis

Lato to idealny czas, aby zrobić sobie pyszną i zdrową sałatkę! A jeśli bazą naszego dania będzie fasolka szparagowa, to możemy być pewni, że dostarczymy organizmowi wiele składników odżywczych. Sprawdź prosty przepis prosto od Ani Starmach.

Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Składniki:

  • 1 garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 garść białej fasolki szparagowej
  • 1 garść fasoli mamut
  • 200 g sera feta
  • 0.5 pęczka koperku
  • 0.5 pęczka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sałatka z fasolki według Ani Starmach

Przygotowanie:

  1. Fasolkę szparagową umyj i odkrój kolce.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Fasolkę szparagową wrzuć do wody i gotuj przez około 5 minut. Następnie wyjmuj warzywa, odcedź i przelej zimną wodą.
  3. Fasolę mamut wrzuć do wody po fasolce i gotuj 5-7 minut, a potem zrób to samo, co ze szparagową.
  4. Pestki dyni upraż na patelni.
  5. Koperek i pietruszkę posiekaj.
  6. Pokrój fasolkę na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki. Pokrop olejem i wyciśnij trochę cytryny. Na koniec posyp pokruszonym serem feta. Smacznego!
     
Oceń ten artykuł 0 0