Mit obalony
Słodziki to substancje kilkaset razy słodsze od cukru, które nie dostarczają kalorii. Po produkty wykorzystujące słodziki sięgają osoby, która starają się schudnąć. W świecie zdrowego odżywiania od dawna istniał mit, że sztuczne substancje słodzące są zdrowsze od popularnego cukru, który często określany jest mianem "białej śmierci".
Najnowsze badania opublikowane w "Journal of the American College of Cardiology" raz na zawsze obalają ten mit. Zgodnie z nimi nie tylko słodkie napoje gazowane, ale także sztucznie słodzone napoje gazowane są przyczyną zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak udar, czy zawał serca.
Nasze badanie sugeruje, że sztucznie słodzone napoje mogą nie być zdrowym substytutem napojów z dodatkiem cukru
– wyjaśnił główny autor badania Eloi Chazelas
Przebieg badań
Aby porównać wpływ napojów słodzonych cukrem i tych, w których znajdują się słodziki, grupa naukowców przeprowadziła prosty eksperyment. Podczas niego autorzy badania porównali kondycję badanych. Wśród nich były osoby pijące słodzone napoje gazowane i ci, którzy preferowali te ze sztucznymi słodzikami. Okazało się, że w obu grupach konsumentów ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia jest podwyższone. Płcią bardziej narażoną na tragiczne konsekwencje picia takich napojów są kobiety.
Jakby tego było mało, w ostatnich kilku latach pojawiły się dowody, które sugerowałyby, że sztucznie słodzone napoje mogą być szkodliwe zwłaszcza dla kobiet
– ostrzegł w CNN kardiolog dr Andrew Freeman
To nie pierwsze badania, które wykazały negatywne skutki spożywania napojów dietetycznych. Wcześniej udowodniono ich związek z demencją, udarem, otyłością, cukrzycą typu 2 i zespołem metabolicznym, który może prowadzić do chorób serca i cukrzycy.
Autor: Konrad Lubaszewski