Kod PLU najczęściej znajdujemy na naklejkach przyklejonych do owoców lub pudełek, w które są zapakowane. Składa się z 4 lub 5 cyfr i dzięki niemu możemy się dowiedzieć, skąd pochodzą, jakiego są rodzaju i rozmiaru, a także z jakiego typu upraw pochodzą. Dzięki niemu możemy też odróżnić żywność ekologiczną od nieekologicznej. Kod PLU stosuje się od 1990 roku i czuwa nad nim Międzynarodowa Federacja ds. Standardów Produktu – International Federation for Produce Standards (IFPS). Sam skrót pochodzi od angielskiego zwrotu "price look-up".
A więc który kod oznacza żywność ekologiczną, a który nie? Jeśli na naklejce widzimy 4-cyfrowy numerek, a pierwszą cyfrą jest 4, oznacza to, że ten owoc lub warzywo zostało wyhodowane przy użyciu nowoczesnych metod agrotechnicznych. Przy ich produkcji wykorzystano duże ilości pestycydów i nawozów. Tę żywność określa się konwencjonalną.
Gdy trafimy na 5-cyfrowy ciąg zaczynający się od dziewiątki, to jest to najlepsze, co mogło się stać. Owoce lub warzywa oznaczone tym kodem były uprawiane przy użyciu naturalnych metod. W ich hodowli nie ma miejsca na środki chemiczne. Tak, to jest żywność eko! Owoce i warzywa genetycznie modyfikowane również oznaczone są 5-cyfrowym kodem, ale zaczynającym się od numeru 8. Najczęściej można go znaleźć na papajach, melonach i bananach. Tego kodu lepiej unikać.
Na opakowaniach i naklejkach często też znajduje się kod kreskowy, z którego też możemy się sporo dowiedzieć. Kod, który zaczyna się od liczby 590, oznacza, że owoce lub warzywa pochodzą z Polski, 400-440 to Niemcy, 00-09 USA, a 690 i 691 to Chiny.
Warto zawsze sprawdzać, czy owoce i warzywa opatrzone są naklejkami. Zwłaszcza że jeśli ich nie mają, to jest szansa, że zostały celowo usunięte na niekorzyść konsumenta. No chyba że chodzisz na zakupy do zaufanego sprzedawcy, który oferuje produkty z naturalnych upraw.