Sprawdź, gdzie powinno się przechowywać ketchup – w lodówce czy w szafce!

Ludzie dzielą się na tych, którzy piszą "ketchup" i "keczup" oraz tych, którzy wymawiają "keczup" i "keczap", tak różne są zdania na temat tego, gdzie powinien być przechowywany ketchup – w szafce czy w lodówce. Jednak w końcu wiadomo, gdzie powinien być przechowywany!

Internet bardzo chętnie dzieli się na dwie odmienne kategorie ludzie – tych, którzy widzą białą lub granatową sukienkę, tych, którzy wolą kawę albo herbatę. Tak samo odmienne są opinie, co do przechowywania ketchupu po otwarciu opakowania.

Debata na temat miejsca przechowywania ketchupu rozpoczęła się od zdania dziennikarzy z "Today", którzy stwierdzili, że nie należy trzymać ketchupu w lodówce. Jako główny argument padł fakt, że w restauracjach sos można znaleźć na stołach.

Wtedy rozpoczęła się zażarta dyskusja, która podzieliła internet na pół. Jeden z producentów ketchupu, Heinz, w końcu uciął wszelkie spekulacje, dając jednoznaczną odpowiedź. Czerwony dodatek powinno po otwarciu powinien znajdować się w lodówce.

Oczywiście – ketchup dzięki naturalnej kwasowości długo nadaje się do spożycia, ale w niskiej temperaturze zachowuje walory smakowe. Jednak gdy trzymamy go poza lodówką, zmienia kolor i smak, do tego często już po 30 dniach zaczyna wydzielać się charakterystyczny, ostry zapach. W lodówce ten sam otwarty ketchup można spożywać przez kolejne pół roku. Jeśli więc nadążasz z opróżnieniem opakowania przed trzydziestoma dniami, nie musisz zmieniać swojego nawyku trzymania ketchupu poza lodówką.

 

Komentarze
Czytaj jeszcze: