Księżna Diana jadła to danie co najmniej raz w tygodniu!
W najnowszym odcinku na YouTube, Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, zdradza tajemnice królewskich potraw, które podbiły serce księżnej Diany, znanej i uwielbianej przez wielu jako „królowa ludzkich serc”. Kucharz, który przez 15 lat z wielką pasją tworzył posiłki dla brytyjskiej rodziny królewskiej, podzielił się wspomnieniami.
Co księżna Diana uwielbiała najbardziej? Okazuje się, że mama Williama i Harry'ego chętnie przygotowywała posiłki dla synów. Jej kulinarną słabością były „wygodne potrawy”, a wśród nich szczególne miejsce zajmowały jajka Suzette. Gdy - z powodu obowiązków - nie mogła ich sama przyrządzić, prosiła o to królewskiego kucharza.
Jajka Suzette to danie, proste, ale zarazem bogate w smaki i tekstury. Było zamawiane przez Dianę co najmniej raz w tygodniu. McGrady z przyjemnością podzielił się przepisem na to ulubioną potrawę księżnej, które składa się z takich składników, jak ziemniaki, masło, szpinak, jajka i sos holenderski.
Jajka Suzette wg przepisu kucharza rodziny królewskiej
W swoim przewodniku krok po kroku, McGrady pokazuje, jak z tych prostych składników stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Zaleca też dodanie dekoracji z posiekanego estragonu, natki pietruszki lub zielonej cebulki, co nie tylko dodaje daniu wyjątkowego charakteru, ale również podkreśla jego wykwintność.
Jajka Suzette - składniki na porcje dla dwóch osób:
- Dwa duże ziemniaki do pieczenia,
- Skórki z ziemniaków,
- Dwie łyżki masła,
- Jedno żółtko,
- Sól i pieprz do smaku,
Nadzienie - składniki:
- Dwa duże jajka,
- Jedna łyżeczka białego octu winnego,
- Jedna łyżeczka oliwy z oliwek,
- Dwie szklanki liści szpinaku,
- Jedna szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- Sól i pieprz do smaku,
Sos holenderski - składniki:
- Cztery łyżki masła,
- Dwa żółtka,
- Jedna czwarta łyżeczki soku z cytryny,
- Sól i pieprz do smaku,
- Jedna łyżeczka posiekanego świeżego estragonu.
Autor: Katarzyna Solecka