To danie uwielbiała księżna Diana! Jadła je co najmniej raz w tygodniu

Osoby z bliskiego otoczenia księżnej Diany od lat wracają wspomnieniami do czasu spędzonego z „królową ludzkich serc”. Jaka była prywatnie? Co lubiła? Ostatnio były szef kuchni w Pałacu Buckingham zdradził, co tragicznie zmarła matka Harry'ego i Williama uwielbiała jeść.

Co jadła księżna Diana? Fot. shutterstock.com

Księżna Diana jadła to danie co najmniej raz w tygodniu!

W najnowszym odcinku na YouTube, Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, zdradza tajemnice królewskich potraw, które podbiły serce księżnej Diany, znanej i uwielbianej przez wielu jako „królowa ludzkich serc”. Kucharz, który przez 15 lat z wielką pasją tworzył posiłki dla brytyjskiej rodziny królewskiej, podzielił się wspomnieniami.

Co księżna Diana uwielbiała najbardziej? Okazuje się, że mama Williama i Harry'ego chętnie przygotowywała posiłki dla synów. Jej kulinarną słabością były „wygodne potrawy”, a wśród nich szczególne miejsce zajmowały jajka Suzette. Gdy - z powodu obowiązków - nie mogła ich sama przyrządzić, prosiła o to królewskiego kucharza. 

Jajka Suzette to danie, proste, ale zarazem bogate w smaki i tekstury. Było zamawiane przez Dianę co najmniej raz w tygodniu. McGrady z przyjemnością podzielił się przepisem na to ulubioną potrawę księżnej, które składa się z takich składników, jak ziemniaki, masło, szpinak, jajka i sos holenderski.

Jajka Suzette wg przepisu kucharza rodziny królewskiej

W swoim przewodniku krok po kroku, McGrady pokazuje, jak z tych prostych składników stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Zaleca też dodanie dekoracji z posiekanego estragonu, natki pietruszki lub zielonej cebulki, co nie tylko dodaje daniu wyjątkowego charakteru, ale również podkreśla jego wykwintność.

Jajka Suzette - składniki na porcje dla dwóch osób:

Nadzienie - składniki:

Sos holenderski - składniki:

 

Autor: Katarzyna Solecka

Komentarze
Czytaj jeszcze: