hity na MAXXa
hity na MAXXa

To danie uwielbiała księżna Diana! Jadła je co najmniej raz w tygodniu

Osoby z bliskiego otoczenia księżnej Diany od lat wracają wspomnieniami do czasu spędzonego z „królową ludzkich serc”. Jaka była prywatnie? Co lubiła? Ostatnio były szef kuchni w Pałacu Buckingham zdradził, co tragicznie zmarła matka Harry'ego i Williama uwielbiała jeść.

Co jadła księżna Diana? Fot. shutterstock.com
Co jadła księżna Diana? Fot. shutterstock.com

Księżna Diana jadła to danie co najmniej raz w tygodniu!

W najnowszym odcinku na YouTube, Darren McGrady, były szef kuchni w Pałacu Buckingham, zdradza tajemnice królewskich potraw, które podbiły serce księżnej Diany, znanej i uwielbianej przez wielu jako „królowa ludzkich serc”. Kucharz, który przez 15 lat z wielką pasją tworzył posiłki dla brytyjskiej rodziny królewskiej, podzielił się wspomnieniami.

Co księżna Diana uwielbiała najbardziej? Okazuje się, że mama Williama i Harry'ego chętnie przygotowywała posiłki dla synów. Jej kulinarną słabością były „wygodne potrawy”, a wśród nich szczególne miejsce zajmowały jajka Suzette. Gdy - z powodu obowiązków - nie mogła ich sama przyrządzić, prosiła o to królewskiego kucharza. 

Jajka Suzette to danie, proste, ale zarazem bogate w smaki i tekstury. Było zamawiane przez Dianę co najmniej raz w tygodniu. McGrady z przyjemnością podzielił się przepisem na to ulubioną potrawę księżnej, które składa się z takich składników, jak ziemniaki, masło, szpinak, jajka i sos holenderski.

Księżna Kate w naszyjniku, w którym chodziła Diana. To wyjątkowa pamiątka królowej... [FOTO]
Książęca para wybrała się w podróż do Stanów Zjednoczonych. Ukochana następcy brytyjskiego tronu znów zachwyciła stylizacją. W Bostonie jej kreację dopełniła wyjątkowa biżuteria. To naszyjnik, który nosiła m.in. księżna Diana.

Jajka Suzette wg przepisu kucharza rodziny królewskiej

W swoim przewodniku krok po kroku, McGrady pokazuje, jak z tych prostych składników stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. Zaleca też dodanie dekoracji z posiekanego estragonu, natki pietruszki lub zielonej cebulki, co nie tylko dodaje daniu wyjątkowego charakteru, ale również podkreśla jego wykwintność.

Jajka Suzette - składniki na porcje dla dwóch osób:

  • Dwa duże ziemniaki do pieczenia,
  • Skórki z ziemniaków,
  • Dwie łyżki masła,
  • Jedno żółtko,
  • Sól i pieprz do smaku,

Nadzienie - składniki:

  • Dwa duże jajka,
  • Jedna łyżeczka białego octu winnego,
  • Jedna łyżeczka oliwy z oliwek,
  • Dwie szklanki liści szpinaku,
  • Jedna szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • Sól i pieprz do smaku,

Sos holenderski - składniki:

  • Cztery łyżki masła,
  • Dwa żółtka,
  • Jedna czwarta łyżeczki soku z cytryny,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Jedna łyżeczka posiekanego świeżego estragonu.

Wiadomo, co Diana czuła 3 tygodnie przed ślubem z Karolem. Ujawniono treść jej listów!
Wkrótce prywatne listy księżnej Diany trafią na aukcję. Ujawniono treść jej prywatnej korespondencji. Jak naprawdę wyglądało jej życie?

 

Oceń ten artykuł 0 0