Bez rosołu nie ma niedzielnego obiadu?
Rosół to zupa, którą Polacy uwielbiają. Jest pożywna, rozgrzewająca oraz ma wiele wartości odżywczych. Pijąc ją podczas choroby, doda nam siły i pozwoli wrócić do formy. Jest szczególnie popularna w okresie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o złapanie przeziębienia. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego obiadu.
Przypieczona cebula w rosole może być szkodliwa dla zdrowia. Lepiej jej unikaj
Jest jedno warzywo, które po dodaniu może sprawić, że rosół stanie się niezdrowy, a wręcz szkodliwy dla zdrowia. Nie powinno się go wrzucać do gotującej się zupy. Wszystko przez sposób jego przygotowania.
O jakim warzywie mowa? Warto unikać dodawania przypieczonej cebuli do rosołu. Choć może się wydawać, że wzbogaci smak zupy i nada koloru, więcej z niej szkody niż pożytku. Dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w rozmowie z portalem Poradnia Zdrowia, wyjaśnił powód.
Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie.
Autor: Natalia Zoń