To warzywo dodane do rosołu może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Dietetyk ostrzega

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić niedzielnego obiadu bez rosołu. Jest jednak jedno warzywo, którego nie powinniśmy dodawać do zupy. Dietetyk ostrzega.

nelea33/Shutterstock

Bez rosołu nie ma niedzielnego obiadu?

Rosół to zupa, którą Polacy uwielbiają. Jest pożywna, rozgrzewająca oraz ma wiele wartości odżywczych. Pijąc ją podczas choroby, doda nam siły i pozwoli wrócić do formy. Jest szczególnie popularna w okresie jesienno-zimowym, gdy nietrudno o złapanie przeziębienia. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego obiadu.

Przypieczona cebula w rosole może być szkodliwa dla zdrowia. Lepiej jej unikaj

Jest jedno warzywo, które po dodaniu może sprawić, że rosół stanie się niezdrowy, a wręcz szkodliwy dla zdrowia. Nie powinno się go wrzucać do gotującej się zupy. Wszystko przez sposób jego przygotowania.

O jakim warzywie mowa? Warto unikać dodawania przypieczonej cebuli do rosołu. Choć może się wydawać, że wzbogaci smak zupy i nada koloru, więcej z niej szkody niż pożytku. Dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego w rozmowie z portalem Poradnia Zdrowia, wyjaśnił powód.

Jeśli przypieczona cebula trafi do rosołu, razem z nią przechodzą do potrawy takie toksyczne związki, jak akrylamid, który kumuluje się w organizmie i może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie.

Autor: Natalia Zoń

Komentarze
Czytaj jeszcze: