Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego uważają, że czekolada niebawem może całkowicie zniknąć z naszej planety! Jeśli ich prognozy się spełnią, w 2050 roku na świecie skończy się czekolada. Ilość wytwarzanej masy kakaowej mają ograniczyć negatywne skutki ocieplenia klimatu, co zmniejszy znacząco uprawę roślin kakaowca. Główny składnik czekolady, kakao, coraz częściej staje się ofiarą chorób grzybowych.
Nawet niewielkie zmiany klimatyczne mogą doprowadzić do zmniejszenia się obszarów uprawnych tej rośliny. Jak przewidują naukowcy, za trzy dekady dojdzie do wzrostu średniej globalnej temperatury o ok 2,1° C, co zakłóci ekosystem Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ghany - głównych producentów czekolady na świecie. Globalne ocieplenie to nie tylko topnienie wiecznych lodów, susze, anomalie pogodowe czy wymieranie gatunków zwierząt. Zmiany klimatu i środowiska naturalnego wpływają na coraz liczniejsze sfery życia. Tylko od nas zależy, czy lista jego negatywnych skutków będzie się wydłużać.
To co? Kończymy postanowienia noworoczne?! Jedzcie puki możecie! Czekolada nam służy, bo lubią ją... nasze bakterie...