Chipsy bez oleju palmowego
Polacy coraz częściej zwracają uwagę na skład produktów, które trafiają na sklepowe półki i do naszych lodówek. Ten pozytywny trend zawdzięczamy modzie zdrową żywność i bycie Fit. Niemały wpływ miały też na to ostatnie doniesienia, mówiące o tym, że zagraniczne produkty na Zachodzie są dużo lepszej jakości niż w naszych krajach. Tą sprawą zajęła się też jakiś czas temu Komisja Europejska.
Dużo bardziej dociekliwi bywają w tej kwestii jednak zwykli konsumenci. Ostatnio na facebookowym profilu marki Lay’s sporo osób zaczęło zarzucać producentowi chipsów, że skład ich produktów w Niemczech różni się od tych trafiających na rynek polski. Chodziło dokładnie o olej palmowy, który jest używany przy produkcji chipsów sprzedawanych w naszym kraju, podczas gdy ta sama przekąska w Niemczech ma składzie dużo zdrowszy olej słonecznikowy.
Marka w odpowiedzi na te zarzuty odpowiedziała, że planuje to niebawem zmienić!
„Wycofujemy stosowanie oleju palmowego w naszych fabrykach. Od dłuższego czasu mamy już w Polsce produkty bez tego składnika. Działania te są zgodne z naszym dawno przyjętym planem, który uwzględnia stopniowe ograniczanie tłuszczy nasyconych w produktach spożywczych. Produkcja chipsów z nowym składem ruszy z początkiem przyszłego roku". – czytamy w jednym z komentarzy.
Olej palmowy – co z nim nie tak?
Olej palmowy jest szkodliwy zarówno dla naszego zdrowia, jak i środowiska. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), poddany obróbce termicznej jest bardziej rakotwórczy, niż jakiekolwiek inne źródło tłuszczu. Według ekologów pozyskiwanie oleju palmowego ma katastrofalne skutki dla środowiska. Głos w tej sprawie zabrała m.in. Martyna Wojciechowska!
Jednocześnie jest on bardzo często i chętnie wykorzystywany przez producentów żywności. Olej palmowy znajdziemy np. w warzywach na patelnię oraz Nutelli. To dzięki niemu słynny, czekoladowy krem ma tak gładką konsystencję oraz długą datę przydatności do spożycia. Marka Ferrero, które wytwarza słynny, czekoladowy krem jakiś czas temu wydała oficjalnej oświadczenie w tej sprawie. Czytaj więcej
Według wytycznych WHO tłuszcze te powinny jednak zniknąć z produktów spożywczych w ciągu najbliższych pięciu lat.
Autor: Adrianna Raszyk