Składniki na kruche ciasto z rabarbarem. To dodaje do niego Ewa Wachowicz
- 1½ kg rabarbaru
- 300 g mąki tortowej
- 200 g krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- cukier puder do dekoracji
Jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem? Przepis Ewy Wachowicz
- Na stolnicę przesiej mąkę tortową i krupczatkę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zimne masło. Posiekaj.
- Kiedy powstanie kruszonka, zrób kopczyk, a w nim dołeczek. Umieść w nim śmietanę, wybij jajko i żółtka. Wymieszaj wstępnie nożem, a następnie rękoma.
- Gdy ciasto będzie gładkie, uformuj wałek. Podziel go na dwie nierówne części. ⅔ włóż do woreczka i umieść w lodówce na około 30 minut, resztę włóż do woreczka i zanieś do zamrażarki.
- Obierz rabarbar, a następnie pokrój go na 2-centymetrowe kawałki.
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Spód oraz boki blachy wyłóż schłodzonym i rozwałkowanym ciastem.
- Wysyp rabarbar. Na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzyj ciasto wyjęte z zamrażarki.
- Kruche ciasto z rabarbarem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 70 minut. Upieczone i przestudzone ciasto posyp sporą ilością cukru pudru.
Autor: Anna Helit