Przepis na mus truskawkowy z kremem mascarpone. Przepis Ewy Wachowicz
Mus truskawkowy:
- 600 g truskawek
- listki mięty
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- płatki migdałów i bratki do dekoracji
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu naturalnego
- skórka i sok z cytryny (2-3 łyżki)
- cukier puder do smaku
Deser z truskawkami i mascarpone. Przepis Ewy Wachowicz
Szypułki truskawek odrywamy, a owoce myjemy. Truskawki przekładamy do blendera, dodajemy cukier puder, miętę. Blendujemy na gładki mus. Serek mascarpone miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Przelewamy do pucharków. Na gotowy krem delikatnie wykładamy mus truskawkowy. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!
Autor: Anna Helit