Churros - hiszpański smakołyk
Tłusty czwartek już niedługo! To wielkie święto łasuchów - w ten dzień zajadamy się pączkami i faworkami. Wszyscy miłośnicy słodkości koniecznie powinni spróbować też churrosów – kultowych pączków z Hiszpanii. Są obłędnie pyszne i znacznie różnią się od tych, które jemy na co dzień. Wyróżnia je nie tylko inny kształt, ale także smak i sposób ich przygotowania. Churrosy są robione z ciasta parzonego, a ich dodatkiem jest przepyszny sos czekoladowy. Jak je zrobić? Poznajcie przepis na churrosy Ewy Wachowicz!
fot. Shutterstock
Przepis na churrosy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- 3 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder z cynamonem do posypania
Sos czekoladowy:
- 200 ml - śmietanki 18%
- 100 g - czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Masło przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, słodzimy. Dodajemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Dodajemy mąkę, solimy i mieszamy do momentu aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy na około pół godziny do przestudzenia.
Kiedy ciasto przestygnie, wbijamy po jednym jajku. Miksujemy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy do rozgrzanego tłuszczu. Staramy się, aby każdy churros miał około 10 centymetrów – ciasto możemy odcinać nożyczkami.
Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych. Posypujemy cukrem pudrem z cynamonem.
Czekoladę łamiemy na kawałki do rondelka. Dolewamy śmietankę, podgrzewamy i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Churrosy podajemy z sosem czekoladowym.
Autor: Anna Helit