Na początku odpowiedzmy sobie na pytanie: brykiet czy węgiel? Każdy ma wady i zalety. Węgiel drzewny ulega całkowitemu rozpaleniu, osiąga wyższą temperaturę żaru niż brykiet. Aby osiągnąć odpowiedni żar do grillowania wystarczy 15 minut. Minus: należy często dokładać węgiel drzewny, aby utrzymać odpowiednią temperaturę. Brykiet natomiast zapewnia nam dłuższe grillowanie - spala się wolniej od węgla drzewnego. Jednak aby osiągnąć odpowiednią temperaturę żaru do grillowania, brykiet może się palić nawet 45 minut.
Co z rozpałką? Mamy do wyboru rozpałkę w formie kostki lub w płynie. Zapomnijmy już o pomocy gazet - obecnie rozpalanie grilla "na gazecie" może stanowić ryzyko zatrucia się ze względu na zastosowanie farby drukarskiej. Wybierając rozpałkę sprawdźmy jej skład – zwróćmy uwagę czy nie posiada dużej ilości denaturatu, benzyny czy innych łatwopalnych płynów. Oczywiście podpałka w płynie to najczęściej wykorzystywany produkt do rozpalenia grilla - ze względu na prostotę jego użycia. Jednak często sięgamy po podpałkę białą, stałą z masą zapałczaną, podpałkę szarą lub z wełny drzewnej. Wybór rozpałki to kwestia indywidualna - pamiętajmy jednak aby kupić podpałkę od sprawdzonego producenta. I pamiętajmy - nigdy nie trzymajmy rozpałki blisko grilla - uważajmy, żeby ogień jej nie zajął.
No to rozpalamy grilla! Jak? To proste - zawsze stosujcie się do poniższych kilku uwag, aby zostaniecie mistrzem grillowania.
1. Przede wszystkim grill należy ustawić na równej powierzchni - jeżeli to możliwe, w miejscy odsłoniętym od wiatru.
2. W palenisku grilla ułóżmy delikatną ścieżkę węgla lub brykietu (tak, aby produkty bezpośrednio się dotykały). Jeżeli planujemy dłuższe grillowanie - ułóżmy węgiel/brykiet w kopczyk.
3. Dodajmy podpałkę - podlejmy produkt lub pokruszoną rozpałkę włóżmy pod kopczyk lub połóżmy w kilku miejscach obok naszej ścieżki.
4. Jeżeli nasz ogień jest słaby, pomachajmy kilka razy gazetą nad paleniskiem grilla.
5. Po ok 10 minutach część węgla/brykietu zacznie się palić - wtedy należy je lekko rozgarnąć, tak aby swobodnie się paliły i zajęły nierozpalone części.
6. Jeżeli węgiel/brykiet jest dobrze rozżarzony - można rozpocząć grillowanie! Pamiętajmy, że wszystko powinniśmy przygotować już wcześniej: przyprawy, sos, mięso. Nie można zostawiać grilla bez opieki.
7. Smacznego!