Sprawdź, jak wyglądają śniadania w różnych krajach świata!

Mówi się, że co kraj to obyczaj. Tak też jest w przypadku śniadania. Czasem wydaje się, że są do siebie podobne, a jednak bywa, że różni je ten mały szczegół. Szczegół, który nadaje już potrawie oznak regionalności. Zobacz, od jakiego posiłku zaczynają dzień ludzie z innych krajów świata!

Chiny

Jeśli byliście ciekawi, z czego rano biorą energię Chińczycy? Już wam mówimy. Chińczycy zajadają się congee, czyli ryżową owsianką, tamtejszymi pierożkami. Ich śniadanie może też się składać z kawałka smażonego ciasta biszkoptowego i ryżu z bulionem warzywnym. No i popijają herbatą.

Iran

Jeśli spodziewaliście się jakichś specjałów, to się rozczarujecie. W Iranie śniadanie składa się z chleba z masłem, fety, a czasem dodatkowo z owoców i orzechów. Do tego jeszcze słodka czarna herbata.

Francja

Francja słynie ze swojego znakomitego pieczywa i mieszkańcy tego kraju chętnie spożywają je każdego ranka. Dodają do niego masło, rozkoszując się przy tym herbatą, kawą lub gorącą czekoladą.

USA

Z czym najbardziej kojarzy się wam Ameryka? Jeśli z pancakes, to właśnie zgadłeś pierwszy ze składników śniadania Amerykanów! Jednak o poranku nie jedzą ich na słodko z syropem klonowym, a na słono – z jajecznicą i bekonem. Do takiego zestawu dochodzi jeszcze sok pomarańczowy.

Japonia

W Japonii głównym składnikiem większości dań jest albo ryż, albo ryba, które pojawiają się także podczas śniadania. Oprócz nich, Japończycy podczas pierwszego posiłku jedzą zupę miso, fermentowaną fasolę i oczywiście dodatek wodorostów.

Włochy

Włosi jadają bardzo skromne śniadania. Pieczywo, czasem z dodatkiem dżemu i kawa z mlekiem to całość składająca na się na poranny posiłek.

Turcja

Jeżeli kiedykolwiek zastanawiało was, co mogą jest Turcy na śniadanie, to właśnie się dowiecie. Jest ono dosyć bogate, bo znajdziemy w nim ser, oliwki, miód lub dżem, do tego chleb, omlet. A na końcową zagryzkę owoce.

Wielka Brytania

Kojarzycie z filmów, jak wygląda angielskie śniadanie? Tak! Ono składa się właśnie z kiełbasy, omleta, bekonu, dodatku grillowanych pomidorków cherry i oczywiście herbaty. Nie mogło także zabraknąć fasolki po bretońsku.

Maroko

W odróżnieniu od większości krajów, w Maroko śniadanie jada się na słodko – chleb jest z miodem, a kawa jest robiona po turecku. No i jeszcze zagryza się oliwkami i daktylami.

Niemcy

Śniadanie naszych zachodnich sąsiadów zabrzmi najbardziej znajomo. Każdego poranka na stołach niemieckich rodzin pojawia się kiełbasa, jajka na twardo, bułki i czarna kawa.

Komentarze
Czytaj jeszcze: