hity na MAXXa
hity na MAXXa

Uwielbiasz majonez? Sprawdź, jak go zrobić! [PRZEPIS]

Majonez od wieków cieszy nasze podniebienia. W książkach kucharskich znajdziemy przepisy na ten sos datowane nawet na początki XIX wieku. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez tego charakterystycznego dodatku. Ci, którzy spróbowali kiedykolwiek domowej wersji, niechętnie sięgają po sklepowe odpowiedniki.

Jak zrobić domowy majonez?

Idealnym dodatkiem do sałatki, kanapki czy innych potraw jest majonez? Możesz zrezygnować ze sklepowych propozycji i szybko zrobić domową wersję popularnego sosu. To wcale nie jest trudne, by samemu go przgotować. Mamy dla Ciebie prosty przepis od Ani Starmach. 

Przepis na majonez

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego (lub więcej, jeśli majonez ma być bardziej gęsty)
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  • Sos przygotowujemy w misce lub w słoiku. Ważne, by produkty były w temperaturze pokojowej.
  • Wbijamy do niej jajko. Następnie dodajemy sól, pieprz, ocet i musztardę.
  • Składniki łączymy, miksując je na bardzo niskich obrotach. Później powoli je zwiększamy. Sos możemy również wymieszać trzepaczką.
  • Do masy stopniowo dodajemy olej, dalej mieszając.
  • Im więcej dodamy oleju, tym majonez będzie gęstszy.
  • Gdy majonez uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przekładamy do słoika przełóż majonez do miseczki lub słoika. I przechowujemy w lodówce.
  • Trzeba pamiętać o tym, że domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.

Śledź w majonezie i śledź w oleju według Magdy Gessler. Dwa smaczne sposoby na świąteczną rybę
Śledź to smaczna i zdrowa ryba, którą można przygotować na mnóstwo sposobów. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. Magda Gessler przedstawia dwa proste przepisy na śledzie z cebulką w oleju oraz w majonezie, po niemiecku. Sprawdźcie, jak je...

Wielkanocna sałatka śledziowa z jajkiem i ogórkiem
Podczas Wielkanocy tradycja są wystawne śniadania i kolacje. Na stole zawsze znajduje się sałatka, pasztet, jajka, chrzan, ćwikła. W tym roku zaskocz domowników i podaj genialną wielkanocną sałatkę śledziową z jajkiem i ogórkiem.

Oceń ten artykuł 0 0