Kiełbaski piwne z grilla - przepis
Podczas spotkań przy grillu na talerze trafiają grillowane warzywa, wielokolorowe szaszłyki oraz idealnie zrumienione mięsa. Jednym z najpopularniejszych, robionych na grillu jest kiełbasa. Rzadko kiedy się ją marynuje, ale dzięki temu przepisowi, uzyska ona ciekawy smaku i będzie jeszcze bardziej soczysta! Sprawdź jak zrobić piwne kiełbaski.
Do wykonania piwnych kiełbasek potrzebne Ci będą:
- kiełbaski wieprzowe
- 1 szklanka piwa
- 1-2 łyżki miodu
- szczypta pieprzu (najlepiej grubo zmielonego) oraz gałki muszkatołowej
Kiełbaski piwne z grilla - przygotowanie
Piwo, miód i przyprawy dokładnie razem mieszamy. Kiełbaski nacinamy w tzn. kratkę i wkładamy do marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Tak zamarynowane wyciągamy i kładziemy na grillu. Pieczemy aż kiełbasa ładnie się zarumieni. Od czasu do czasu możemy delikatnie polać ją pozostałą marynatą.
Autor: Katarzyna Solecka